18e dag maandag 24 juni 2019 Grand Pré – Halifax

In de tuin van grand pré national historic site

Onze spiksplinternieuwe Nissan Qashqai is vandaag de laatste dag bij ons en morgen zullen we eervol afscheid van hem nemen. We zijn zeer aan hem gehecht en ik hoop dan ook dat we elkaar in de nabije toekomst weer mogen treffen en gezamenlijk met elkaar de nodige kilometers afleggen, tegen een benzine prijs van ongeveer € 0,75 per liter. We hebben bijna alles al in de auto liggen, als we in het restaurant van Evangeline gaan ontbijten. We hebben een voucher en kunnen uit een aantal soorten ontbijt kiezen. We gaan vandaag voor de “pancakes”, want we hebben stiekem op het bord van de buren gekeken en die pannenkoeken, die zagen er toch verdomd goed uit.

Vanuit onze B & B gaan we als eerste naar het Grand Pré National Historic Site, Hier zijn we al eerder geweest met Paulette in 2016 en dit park is helemaal geweid aan de herdenking van  het Grand Pré gebied van Nova Scotia als een centrum van de Acadiaanse nederzetting van 1682 tot 1755 en de deportatie van de Acadians naar o.a. Frankrijk, Engeland en andere landen.

Deze National Historic Site ligt in een UNESCO World Heritage Site en geniet dus de bescherming van de Unesco. Het totale landschap van Grand Pré behelst 13 vierkante kilometer en ligt aan het Minas Basin in de Annapolis Valley. Het culture landschap bestaat uit het traditionele “farming” vanaf 1680 rekening houdend met de getijdenverschillen van wel 11 meter. Toen maakte men al gebruik van dijken, houten sluizen en drainage technieken.

Binnen in het park zijn prachtige tuinen aangelegd en een standbeeld van Evangeline staat voor de prachtige Memorial Church. We lopen ook de wandeling naar het uitkijkpunt en als je daar boven naar het verre landschap kijkt begrijp je waarom dit de 16e World Heritage Site van Canada is geworden in 2012. Trouwens Grand Pré betekent “great meadow” en in het Nederlands is dit: grote weidse blik.

Het wordt nu echt tijd om bij Just Us Coffee Roasters een kopje koffie te gaan drinken. Dit is een coöperatie van fair trade producten zoals koffie, thee, chocolade en suiker. Alle producten komen van kleine coöperaties uit Centraal- en Zuid Amerika, India en Afrika. De koffie die je hier kunt drinken is van een uitzonderlijke kwaliteit. En zeker de cappuccino.

We besluiten om nogmaals naar het Shubenacadie Provincial Wildlife Park te gaan en moeten daarvoor wel een heel stuk omrijden. De afstand die we moeten rijden is 90 km. We rijden een zelfde stuk terug en gaan dan helemaal binnendoor via de 14E. Er zijn eindeloze lange rechte wegen hier in County  Hants die voortdurende steil op en neer gaan. Omdat het toch niet zo druk is maken we midden op de weg een foto.

Liften op de highway 14E in Hants County

We zijn bijna in het Wildlife Park als we opeens in een file geraken, 500 meter voor de ingang van het Park. Ze zijn de weg over een lengte van enkele kilometers aan het asfalteren en het duur wel 15 minute voordat de verkeersregelaars het verkeersbord op “slowly” draaien en we door kunnen rijden. Helaas missen we de ingang en proberen het nog eens van de andere kant; hetgeen wel lukt.

In het Wildlife Park is het erg rustig. Het ligt in een park van 40 hectare en het is de verblijfplaats van dieren die gewond zijn geraakt en daarna weer terug in de natuur worden gezet óf dieren die zodanig gewond zijn, dat ze voor altijd hier moeten blijven. We zijn natuurlijk op zoek naar de Moose, maar we hebben wederom pech. Er is er maar één en die staat zodanig in een hoek zijn portie loofbomenbladeren te verorberen, dat ik hem (of haar) niet voor mijn lens kan krijgen

We zien verder nog o.a. de witte Arctic wolf, 2 zwarte beren, de cougar (Poema), bobcat’s en 2 Bald Eagles. We hebben nog veel meer dieren gezien; te veel om op te noemen. Verder hebben we nog door het Wetland (moerasgebied) gewandeld en de vogels en eenden bewonderd. Het weer is prima en het kwik is vandaag niet onder de 21° Celsius geweest en we hebben bijna de hele dag in de korte broek gelopen. Oh ja, wat ik hier ook veel gezien heb…of liever gezegd gevoeld heb, zijn die vervelende mosquitos.

Na dik 2 uur door het park te hebben gelopen rijden we via de Highway 102 naar het Holiday Inn, vlakbij de Airport van Halifax. Morgen vliegen we vanuit Halifax terug naar Toronto voor een City-Trip tot en met vrijdag a.s. Morgen brengen we eerste de Nissan terug naar de verhuurmaatschappij en dan lopen we vanuit de parkeergarage binnendoor via een loopbrug naar de Airport. Om 13.20 uur (plaatselijke tijd) en in Nederland 18.20 uur vliegen we met West Jet naar Toronto.

 

So long…..

Shubenacadie provincial wildlife park_red deer

 

Shubenacadie provincial wildlife park_caribou

 

Shubenacadie provincial wildlife park_arctic wolf

 

Shubenacadie provincial wildlife park_squirrel

 

Shubenacadie provincial wildlife park_bald eagle

 

Memorial church en standbeeld van Evangeline

 

In de tuin van grand pré national historic site

 

In de tuin van grand pré national historic site

 

Grand pré uitzicht vanuit uitkijkpunt

You are here Oost Canada Quebec 2018 18e dag maandag 24 juni 2019 Grand Pré – Halifax

Contactgegevens

Indien u contact met ons wilt opnemen kunt u een email sturen via onze contactpagina.
> Naar de contactpaginaAgenda

Bekijk ook onze agenda voor de bijeenkomsten en voorlichtingen over onze reizen.
> Naar de agenda