17e dag zondag 23 juni 2019 Truro - Grand Pré

Footprints in the Ocean

We worden rond 08.00 uur wakker en gaan vandaag bij Smitty’s Family Restaurant in Truro. Vandaag is Marjo jarig en we gaan daarom een iets uitgebreider ontbijtje verorberen. We weten wat we hier te eten krijgen, want we zijn al vaker in een van hun vele Restaurants geweest. We sturen een paar foto’s van de jarige met haar ontbijt naar Michele, Paulette en Karin en krijgen natuurlijk de nodige respons. Het blijft trouwens  de hele dag mooi en open weer en de temperaturen variëren van 21° C tot en met 28° C. en de wind maakt het heel aangenaam.

Het wordt weer tijd om op pad te gaan en we nemen de Highway 236 W om te beginnen, die ons langs de Cobequid Bay en het Minas Basin voert. We gaan eerst maar eens tanken bij de Shell en de prijs per liter is $ 1,12 ; dit is € 0,75. Dus de benzine prijs is hier voor regular (Euro 95) € 1,00 goedkoper. Tel uit je winst.

We vervolgen onze route via de 215 W (De Glooscap Trail) en op de weg is altijd veel wind. Vandaag valt het reuze mee met de wind en we maken een eerste stop bij het Fundy Interpretive Center in South Maitland en gaan op een uitkijkpunt naar de Shubenacadie rivier kijken, waar je getuige kunt zijn van de enorme getijdenverschillen. Het uitkijkpunt is in 2006 gebouwd op de resten van de vroegere “railway-bridge”, waarvan alle restanten nog steeds (bij laag water) te zien zijn. Inmiddels is iets verderop een nieuw brug voor het autoverkeer gebouwd.

We lopen nog even een kleine trail door het moerassige gebied achter het Center en hier zitten normaliter veel vogels en de bekende zwarte eend. Maar helaas we hebben vandaag alleen maar vogels horen fluiten. De omgeving is trouwens mooi en overal zie je de uitwassen van de hoge waterstanden vanuit de Bay of Fundy.

Wij rijden weer verder en aan weerskanten zie je hier en daar (vooral in Lower Selma) grote farms opduiken. We hebben ons oog laten vallen op Burntcoat Head Park, dat via een loop van 5 km vanuit de 236 W is te bereiken. Hier kun je bij laag water over de vloer van de Oceaan lopen. Hier zijn de grootste getijdenverschillen ter wereld 2x per dag te zien.

Je moet natuurlijk wel komen als er laag water is. Wij waren er even voor 11.00 uur en zijn via de houten trappen naar beneden gelopen en hebben “letterlijk” over de bodem van de oceaan gelopen en het is hier en daar best glibberig. We hebben de grotten en de golven van dichtbij kunnen zien en dit is een aparte ervaring. Om 14.58 uur precies moet iedereen weer boven zijn, want anders krijg je “natte voeten”. En dan heb ik me nog zachtjes uitgedrukt, want je krijgt anders 14,5 meter water over je heen en je komt er langs de steile rotswanden helemaal niet meer uit; het is dan net een badkuip die helemaal vol is gelopen.

Bij de vuurtoren van Walton (die gebouwd is in 1872) maken we een langere pauze en we zien dat het water steeds hoger stijgt. Maar Walton is niet alleen bekend vanwege zijn vuurtoren, maar was in vroegere tijden een laad- en los haven van pulpwood, gypsum en vooral barite.

Iets verderop stoppen we bij een houten brug en loopt Marjo een stukje verder om een foto te maken als ik met de Nissan over het bruggetje kom aangereden. Eerst even wachten dat er van beide kanten geen auto’s komen en dan een paar mooie shots maken voor de website. Het is inmiddels zelfs 28° C geworden en we gaan in het plaatsje Windsor buiten op het terras van Tim Hortons een kopje koffie drinken.

Het laatste stukje gaan we over de highway 101 W en rond 16.30 uur komen we aan bij onze B & B Evangeline Inn. We krijgen een super mooie kamer en we zijn weer heel tevreden. Het avondeten nuttigen we in het kleine Café annex restaurant dat bij de B & B horen. Hier hebben we morgenvroeg ook ons ontbijt.

Buiten genieten we in de houten Canada-stoelen van de ondergaande zon en de warmte. Deze Canada-stoelen noemt men ook wel “Muskoka-chairs”en ze staan symbool voor ontspannen relaxen, in contact met de natuur. Je ziet deze stoelen in veel tuinen in Canada en in allerlei kleuren. Tegenwoordig zijn ze niet alleen meer van hout, maar er zijn ook al steoeln van kunststof op de markt.

Van de stoel stappen we over op het bed en we wensen iedereen een goede nachtrust toe.

wandeling bij interpretive center south maitland

 

Shubenacadie rivier

 

rotsformatie bij burntcoat head

 

oude fundamenten railway bridge south maitland

 

oceaanbodem by burntcoat head

 

nu al gekleurde bladeren south maitland

 

moonsnails op de oceaanvloer bij burntcoat head

 

met de nissan over het houten bruggetje

 

aparte dennenappels

You are here Oost Canada Quebec 2018 17e dag zondag 23 juni 2019 Truro - Grand Pré

Contactgegevens

Indien u contact met ons wilt opnemen kunt u een email sturen via onze contactpagina.
> Naar de contactpaginaAgenda

Bekijk ook onze agenda voor de bijeenkomsten en voorlichtingen over onze reizen.
> Naar de agenda