16e dag zaterdag 22 juni 2019 Stratford (PEI) - Truro (NS)

Confederation Bridge strong winds

Onze laatste uurtjes bij Michele en Mike in Startford (Prince Edward Island) zijn inmiddels aangebroken. We hebben eigenlijk nog geen zin om verder te gaan, het was immers zo gezellig hier en we hebben zoveel leuke dingen samen gedan. Maar ja aan alles komt een einde. We hebben nog samen ontbijt en dan is de tijd aangebroken dat we afscheid moeten nemen. Met pijn in ons hart gaan we Michele en Mike verlaten, maar we komen beslist snel weer terug. Na een paar stevige omhelzingen rijden we langzaam de garage uit (onze Nissan heeft vanaf maandag in de garage mogen staan) en daar neemt Michele de allerlaatste foto’s die ze beslist z.s.m. op FaceBook zal plaatsen.

Ale toeterend verlaten we om 10.30 uur St. George Crest en rijden richting Charlottetown om daar de Highway 1 West te nemen naar de Confedaration Bridge in Borden-Carleton. We stoppen nog even bij het Visitorcenter vlakbij de brug en gaan dan in rij 6 staan om de tol van $ 47,75 te betalen voor de overtocht van 12,9 km over de Confederation Bridge Cape die van Borden-Carleton in Prince Edward Island naar Jourimain in New Brunswick gaat.

Afscheid van Stratford

 

We mogen over de brug maar 60 km rijden (normaal 80) omdat er enorme windsnelheden zijn gemeld. Maar goed dat we niet gekozen hebben om met de ferry terug te gaan; bij bepaalde weersomstandigheden gaat er geen Ferry en hoor je dat pas op het laatste moment. Maar het rijden over de brug valt vandaag best mee en we komen heelhuids aan de andere kant aan. We gaan direct achter de brug bij Cape Jourimain nog op de uitkijktoren naar de brug kijken en maken een paar foto’s. Het is bewolkt en hopelijk zijn de foto’s toch nog goed.

We nemen de Higway 16 door de provincie New Brunswick; dit is ook de Acadian Route en het wegdek is heel slecht. Vanaf Amherst (provincie Nova Scotia) de Highway 104 (Sunrise Trail of Miners Memorial Highway) tot we uiteindelijk in Truro aankomen. Toen we vertrokken was het 13 graden en inmiddels is het 19 graden, bewolkt en droog. Vanmorgen heeft het een beetje geregend.

We checken nu snel in bij Tital Bore Inn en gaan dan even een uitje knappen. Om 16.30 uur gaan we naar de Tidal Bore kijken in de Salmon River. Om precies 16.58 uur komt hier het water terug vanuit de Bay of Fundy om met een behoorlijke snelheid voorbij te komen en je ziet dan golven met enorme watermassa’s. Deze massa’s kunnen iedere dag verschillen; vandaag was het tamelijk goed te zien.  Het water stroomt dan niet vanuit de Oceaan landinwaarts zoals wij dat gewend zijn, maar andersom richting de oceaan.

De Bay of Fundy heeft de grootste getijdenverschillen ter wereld. Bij eb loopt een groot deel van de baai leeg. In het Guinness Book of World Records staat de vermelding van een getijdenverschil van maar liefst 14,5 meter bij Burntcoat Head aan het Minas Basin, dat een deel uitmaakt van de baai. Onder extreme omstandigheden, zoals bij springvloed of bij een bepaalde maanstand kan het verschil zelfs 16,3 meter bedragen.

We gaan na het avondeten (Chinees Food) nog een keertje terug naar de rivier om te kijken hoe hoog het water nu staat. Het zonnetje schijn zelfs en de avondzon zorgt voor een aparte uitstraling van het rode water in de rivier. Het is rustig bij het kleine parkje en slechts 2 (tental) RV’s houden ons gezelschap. Tijd om terug te gaan naar onze Inn. De weg hier is verschrikkelijk slecht en vol met diepe gaten. Gelukkig is het maar een paar honderd meter, want onze overnachtingsplek is op een heuveltje hier vlakbij. En de naam Tidal Bore Inn zegt het al; je hebt vanaf hier bij helder weer een mooi uitzicht op de rivier, waar we het getijdenverschil hebben kunnen zien.

Het is ’s-avonds natuurlijk niet zo gezellig als bij Michele en Mike, maar we maken er maar het beste van….

 

Confederation Bridge vanuit uitkijktoren

Welcome to New Brunswick

 

Welcome to Nova Scotia

 

Truro Tidal Bore

 

Truro Tidal Bore

You are here Oost Canada Quebec 2018 16e dag zaterdag 22 juni 2019 Stratford (PEI) - Truro (NS)

Contactgegevens

Indien u contact met ons wilt opnemen kunt u een email sturen via onze contactpagina.
> Naar de contactpaginaAgenda

Bekijk ook onze agenda voor de bijeenkomsten en voorlichtingen over onze reizen.
> Naar de agenda