14e dag donderdag 20 juni 2019 Stratford-Points of intrest

Sea Eagle

De zon schijnt door de jaloezieën op onze slaapkamer en het beloofd weer een mooie dag te worden. Een stevig ontbijt met “bacon en eggs” zorgt er voor dat we er weer even tegen kunnen en voor vandaag hebben we gisteravond al plannen gemaakt, zodat we precies weten wat we allemaal gaan bezoeken. We rijden om 10.15 naar onze eerste stop over:

1. Hannh’s Bottle Village

De gepensioneerde buschauffeur Gar Gillis heeft een glazen stadje gemaakt met lege flessen en cement. De kleine stad heeft 8 gebouwen. Een theehuis, sport centrum, school en zelfs een vuurtoren. Ook een General Store ontbreekt niet. En de kerk is er ook. Inmiddels heeft hij ruim 20.000 flessen verwerkt in zijn creaties. Voor een bezoek aan zijn Bottle Village vraagt hij alleen een donatie, die hij schenkt aan “IWK Health Centre in Halifax”. De flessen krijgt hij van buren en restaurants in de buurt.

2. Point Prim Lighthouse

We bezoeken nu de enige ronde vuurtoren van Prince Edward Island en tevens de oudste. Ook uniek is dat hij van rond bakstenen is gemaakt. Op de achtergrond heb je een prachtig zicht op de Northumberland Strait. De plaquetten aan de zijkant geven nog meer informatie van de vuurtoren. Het ligt op het einde van Prim Road, ook wel genoemd Route 299. De vuurtoren is gebouwd in 1845 en is een “National Heritage Site”.

3. Victoria by the Sea

Als we het kleine historische vissersdorpje binnenrijden, zien we meteen dat de “oudste boom van Prince Edward Island” er helaas niet meer is. Doordat de boom ziek was (Dutch elm disease) hebben ze hem gekapt. De boom was 33 meter hoog en bijna 6 ½ meter in omtrek. De takken hadden een omvang van wel 39 meter. Voor veel inwoners van PEI was het een vriend die ze als jaren omarmden.

We lopen langs de vuurtoren (de op één na oudste van PEI) van Victoria en nemen een kijkje in de kleine winkeltjes rondom Mainstreet en brengen een bezoek aan het bekende “Island Chocolates”, waar je zelfgemaakte chocolade kunt kopen in het historische restaurantje. We drinken er een kopje koffie en genieten buiten op het terras van het mooie weer. Het is welk bewolkter vandaag, maar het blijft de hele dag dik 20 graden. We lopen verder naar de haven en maken dan nog een extra stop bij de 2e vuurtoren van Victoria die in verbinding staat (dus op één lijn) met de andere vuurtoren.

4. Cavendish National Park

Chauffeur Mike brengt ons nu naar Cavendish N.P. waar we zien dat de nieuwe boardwalk nog niet klaar is. Men is nog steeds bezig aan de zijde van de Oceaan om de trap te construeren. Maar het ziet er wel al heel goed uit. De oude boardwalk is echt aan vervanging toe en sommige stukken zijn afgezet, wegens rottende planken.

We lopen over de oude boardwalk richting de duinen en zien het zandstrand in de verte al. Er zijn al redelijk wat mensen aan het pootjebaden en een enkeling ligt op een meegebrachte strandstoel te genieten van de golven en het aangename weer. Bekend zijn de rode kliffen hier op het strand dat zich over een lengte van 8 km uitstrekt.

5. North Rustico

Omdat we nog wat souvenirs willen kopen, gaan we naar een paar leuke winkeltjes in North Rustico. Het stadje is bekend als “The Crick”. We bezoeken nog even een bronzen standbeeld van een “Fisherman”  bij de boardwalk van North Rustico. We komen onderweg nog een nest van een “sea eagle” tegen. Boven op een hoge paal is een nest met deze roofvogel en een jonge vogel blijft even alleen achter, terwijl zijn moeder op jacht gaat.

6. Great Canadian Soap CO

We bezoeken de grootste Canadese producent van “handmade goat milk soapery”. Alle producten worden gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Ze hebben zowel cosmetische als beauty producten en deze kleine fabriek is hier als 18 jaar in familiebezit. Je kunt er zeep, crèmes, body-boter, shampoo, lipbalsem, scheerschuim en scrubmaskers kopen. Te veel om op te noemen.

Voor de geitenmelk hebben ze 50 geiten op hun farm en dus alles komt van hun eigen veestapel. We bezoeken nog snel even de geiten, want ze sluiten hier om 18.00 uur. Wat een mooie locatie hier en zo veel (handmade) zeepproducten heb ik nog nooit bij elkaar gezien.

7. Robinson’s Island

We gaan vanaf de parkeerplaats een wandeling maken van 3.7 km en we worden voortdurend aangevallen door een bende mosquitos. Maar de omgeving is geweldig mooi en we komen onderweg langs “wrecked beach” waar al het drijfhout op een grote hoop aan land is gespoeld. Het opvallende van het wandelpad is, dat de voetgangers de “loop” linksom moeten lopen en de mountainbikers rechtsom. Dit om te voorkomen, dat de voetgangers ondersteboven worden gereden.

Vroeger was er verbinding met een brug naar de overkant van het water. Nu kun je bij helder weer de overkant in de verte zien. We zien nog een jong stel dat in de Oceaaan is aan het zwemmen. Brrr toch nog een beetje koud hoor. We weerstaan de mosquitos en rijden verder naar ons laatste bezoek en dat is Brackley Beach.

8. Brackley Beach

Het Park waarin we ons bevinden heet officieel: Prince Edward National Park, Brackley-Dalvay

We lopen de trappen af naar het strand, waar rond deze tijd veel mensen ná hun werk nog effe snel een uurtje relaxen. Ook veel jeugd heeft deze plek gekozen voor een gezellig samen zijn met vrienden én natuurlijk een lekker flesje bier erbij.

 

Back home again....

Zo…de tijd is weer gevlogen en als we rond 19.30 uur in Stratford aankomen zorgt Mike wederom voor het avondeten en maakt hij een super-burger voor ons met alles erop en eraan. De dag is voorbij en we hebben weer heel wat highlights gezien. En het voordeel wat wij hebben, is dat Michele er voor gezorgd heeft, dat we de allermooiste dingen kunnen zien, die niet bij iedereen bekend zijn en ook niet in de toeristenboekjes te vinden zijn. Je moet het maar net weten.

Het is voor vandaag weer genoeg geweest en voor morgen hebben we nog geen plannen, want waarschijnlijk is het regenachtig en zullen we een rustdag er van maken.

Goodnight Folks

Victoria by the Sea

 

Wrecked beach

 

Point Prim lighthouse

 

Lupins at the potatoefield

 

Great Canadian Soap Co

 

Cavendish National Park

 

Glasbottel Village Point Prim

 

Glasbottel Village Point Prim

 

Glasbottel Village Point Prim

You are here Oost Canada Quebec 2018 14e dag donderdag 20 juni 2019 Stratford-Points of intrest

Contactgegevens

Indien u contact met ons wilt opnemen kunt u een email sturen via onze contactpagina.
> Naar de contactpaginaAgenda

Bekijk ook onze agenda voor de bijeenkomsten en voorlichtingen over onze reizen.
> Naar de agenda